Popravilo ribiške palice -ŠTEK

Popravilo ribiške palice -ŠTEK

Mnogi ribiči se ukvarjamo z problematiko zlomljenih ribiških palic. Zdaj eni bolj uspešno drugi manj, za večina ribičev pa je zlomljena ribiška palica prava nočna mora,sploh če se nam zlomi najljubša palica.

Tukaj vam bom predstavil na kakšen način mi popravimo ribiško palico v tem primeru štek (top set).

Prvo kar je ko dobimo ribiško palico v roke je pomembno pogledati na kakšen način je poškodovana v našem primeru je bil top set dokaj lepo prelomljen. Pogosto se zgodi, da je počen"zdrobljen" po dolžini.

 

Potem sledi poravnava robov, se pravi raztrgane del odrežemo ozirob zbrusimo, da dobimo lepe robove ki se lepo prilegajo eden do drugega.

Z tem tudi posledično za kakšna dva do tri centimetre skrajšamo top set.

  

Potem sledi fiksiranje obeh delov, da dobimo ravnino oziroma, da je top set popolnoma raven.

V tem primeru eni uporabljajo notranje vložke, tako je tudi lažje potem fiksirati sam top set,v drugem primeru pa se uporablja posebno stojalo kjer se vse skupaj naravna.

Mi uporabljamo oba sistema odvisno od same situacije.

Sledi priprava komponent, tukaj je zelo pomembno kaksna lepila oziroma epoksi smole uporabljate. Zelo je pomembno, da se material potem lahko obdeluje, da je popolnoma transparente barve,da z časom ne postaja vse skupaj rumeno,da je trdo in posledično tudi fleksibilno, da kasneje ne pride do nepotrebnega pokanja itd....

Moram povedat, da pri nas uporabljamo zelo kvalitetne materiale ameriškega proizvajlca FLEX-COAT ter prav tako kvalitetna karbonska vlakna.

 

Ko je matarial sledi povijanje palice z karbonskimi vlakni. Mi ponavadi naredimo dva zunanja sloja karbona. S tem pridobimo izredno trdnost zlomljenega dela.Tukaj je potrebno kar nekaj rutine saj zna biti ta del opravila zelo nadležen in umazan. Tukaj je treba zelo paziti, da ne zamažemo še druge dele palice z smolo....

Sledi še močno povijanje z prekrivno folijo ter pustimo, da dosežemo popolno trdnost materialov.

Ponavadi naslednji dan sledi finiširanj, se pravi brušenje poliranje itd.....

S tem načinom smo rešili že marsikatero palico in upam, da smo tudi vam kaj pomagali.:)